Новини

Київпроект завершує проведення аудиту та вимагає припинити спекуляції навколо підприємства

В  ПАТ «Київпроект» завершується останній етап комплексної аудиторської перевірки  за участю незалежних фахівців  міжнародних аудиторських груп.

Про це йдеться у зверненні,  опублікованому  на  офіційному сайті підприємства, де акціонери та керівництво ПАТ «Київпроект»  заявили про наміри незабаром оприлюднити результати  аудиторської перевірки, подякували українським урядовцям за підтримку  та закликали припинити спекуляції навколо підприємства.


ПАТ "Київпроект" –  одне з найбільших інженерно-проектних підприємств житлово-комунального профілю України, яке  вже  кілька разів намагались захопити рейдери «часів Януковича». В результаті таких зухвалих дій, акціонери несли матеріальні  та моральні збитки, держава не отримувала  податків в бюджет,  а  стратегічно важливе  підприємство  України  опинилося  на межі повного знищення.

За часів старої влади,  «рейдери Януковича»,  використовуючи корумповані схеми,  тиск  на суд та залякування членів наглядової ради ПАТ «Київпроект», отримали контроль над підприємством .   Було призначено  «підконтрольного» голову правління, який тільки на папері був керівником, але ніколи не працював на підприємстві та не мав  жодного стосунку ані до будівництва, ані до архітектури, ані до проектування.

Під час захоплення підприємства за влади Януковича , рейдери здавали  в оренду  приміщення в будівлі Київпроекту , здійснювали  планомірний обман орендарів, а всі отримані віднезаконної діяльності кошти переводили  на підставні фірми. Крім того,  загарбники намагались розпродати все  майно, привласнити гроші з рахунків,а також вивезти  документи, в числі яких безцінний секретний проектний архів,  що належить та контролюється СБУ.

Близько року  тривала боротьба з рейдерами . Акціонери  та члени Наглядової Ради Київпроекту пройшли  всі судові та юридичні  інстанції, але тільки завдяки Революції Гідності та тим змінам, що вона принесла всьому українському суспільству,  справедливість вдалося відновити. Судді,  на яких більше не тиснули «згори»,  винесли рішення , яке дозволило  акціонерам  реалізувати законні права.

Після перемоги Майдану, в березні поточного року,  вдалося провести загальні збори учасників ТОВ «Компанія з управління активами «Інтер Кепітал Груп» і відновити повноваження представника в Наглядовій Раді Київпроекту. До того ж,  вдалось  відновити легітимного представника від ЗАТ «Страхова компанія «Рокада» і до виконання своїх обов'язків приступили члени Наглядової Ради Марченко і Мануйленко, яких до цього залякували кримінальним переслідуванням.

1 квітня 2014 року Дарницький районний  суд  м. Києва  виніс рішення про відновлення на посаді Голови Правління  ПАТ «Київпроект»,  незаконно звільненого у вересні 2013 року Ярослава Підгайного. І  вже 15 травня  цього ж року , відбулося легітимне засідання членів Наглядової Ради Київпроекту, на якому були присутні чотири  члени з п’яти. В  рамках виконання рішення столичного Дарницького суду та  за результатами Зборів,  більшістю голосів було підтверджено відновлення на посаді Ярослава Підгайного. Про це були внесені відповідні зміни в державний  реєстр  юридичних осіб .

Всупереч закону,  рейдери  продовжували блокувати роботу ПАТ «Київпроект»:  агресивно налаштовані невідомі особи погрожували  фізичною розправою акціонерам та  заважали легітимному керівництву  навіть наблизитись до будівлі ПАТ «Київпроект». Щоб припинити свавілля та  відновити законний контроль над підприємством, представники  акціонерів ПАТ «Київпроект» 18 червня 2014 року провели прес-конференцію,  під час  якої надали всі необхідні документи та  публічно звернулись  до Президента України Петра Порошенка, Прем’єр міністра України Арсенія Яценюка , Міністра юстиції України Павла Петренка та Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Оновлена українська влада підтримала законні вимоги акціонерів  та стратегічно важливе підприємство почало відновлювати свою роботу.
Голова правління ПАТ «Київпроект»  Ярослав Підгайний  своїм першим кроком на посаді, оголосив ініціативу  щодо проведення  комплексного аудиту, результати якого незабаром будуть доступні не тільки відповідним органам, а й  представлені широкому загалу громадськості.

Завершення аудиту планувалося на кінець вересня 2014 року , але масштаби та  схеми фінансових і корупційних   злочинів, які мали місце під час перебування на посаді нелегітимного керівництва,  виявились  настільки вражаючими,  що робота незалежних аудиторів досі продовжується. Результати аудиту готуються до  оприлюднення і будуть публічно оголошені керівництвом ПАТ «Київпроект» найближчим часом.

Як зазначив Голова Наглядової Ради  ПАТ «Київпроект» Богдан Устименко: «Згідно попередніх результатів перевірки, фахові аудитори виявили  страшні факти зловживання, яким  рейдери намагались надати вигляд відповідності  інтересам підприємства та акціонерів.  Зокрема,  1260 м.кв. площ (нерухомості), що приносили в місяць близько 400 000 грн. орендних платежів, були "продані" офшорній компанії приблизно за 12800000 грн., при реальній ринковій вартості близько 34 400 000 грн.

Крім того, як відмітив Богдан Устименко, рейдери показали своє справжнє ставлення до ПАТ «Київпроекту» ще й в тому, що  торгова марка, яка існує вже більше 75-ти років і відома всій Україні та за кордоном була просто викрадена.

«Товарний знак ПАТ «Київпроект»  і ВЕСЬ архівний фонд документів були передані новоствореному ТОВ, 80% в якому, належить офшорним компаніям,» - акцентує Б. Устименко -  « при цьому вартість зазначеної інтелектуальної власності була встановлена в розмірі 754 000 грн. , при реальній ринковій вартості близько 37 000 000 грн. Якщо врахувати, що Київпроект - це інститут, основним видом діяльності якого  є проектування і використання зазначених документів, а торгова марка взагалі не має грошової вартості, то стає абсолютно зрозумілою мета діяльності нелегітимного керівництва. Коли  ВСІ дочірні підприємства і ВЕСЬ проектний персонал (інженери, архітектори і т.п.) були оцінені в 20 000 грн. і переведені з підпорядкування Київпроекту  на нову невідому компанію».
«КИЇВПРОЕКТ  і його акціонерів відверто пограбували!» -  наголошує Богдан Устименко, - «Підприємство  ПОЗБАВИЛИ майна і самої МОЖЛИВОСТІ здійснювати основну господарську діяльність – проектування. Оскільки, без документів, фахівців і торгової марки робити це взагалі неможливо! Наразі, по фактам рейдерського захоплення компанії і подальшого розкрадання її майна,  триває слідство».

На сьогоднішній день юристами ПАТ «Київпроект»,  від імені акціонерів,  оскаржені абсолютно всі угоди, укладені рейдерами. Адвокати наочно показують і доводять суду, що всі дії рейдерів вчинені з грубими порушеннями закону та правил ведення внутрішньої документації товариства. Судом вже винесено не одне справедливе рішення на користь законних акціонерів - ще жодної справи рейдери не виграли.
Керівництво ПАТ «Київпроект» висловлює тверду впевненість , що «найближчим часом всі «грабіжницькі» угоди вдасться скасувати і повернути не тільки вкрадене майно , але і добре ім'я поважного підприємства з давньою історією».

Крім боротьби в  судах, керівництво ПАТ « Київпроект» і його акціонери звернулися до правоохоронних органів. Розслідується кримінальна справа за фактами рейдерського захоплення компанії і подальшого розкрадання її майна.

На сьогоднішній день, на жаль,  ПАТ «Київпроект» досі не може працювати «на повну потужність». Незважаючи на програш по справах у судах та на відкриті кримінальні справи, як остання і безпідставна надія рейдерів  виглядає їхня спроба повернути ПАТ «Киїпроект» «за будь-яку» ціну.
Саме так можна назвати спробу акціонера «Сталькон-М», у власності якого є аж ціла ОДНА акція «Київпроекту», спочатку силою, за підтримки «активістів» у балаклавах та камуфляжі, 1 серпня 2014 року призначити нового Голову Правління ПАТ «Київпроект» нікому невідомого О. Хомича, а згодом 6 серпня намагатися «зірвати» загальні збори акціонерів ПАТ «Київпроект», фізично перешкоджаючи зборам законних власників.
Попри всі перешкоди рейдерів, збори акціонерів – законних власників  понад 86% акцій «Київпроекту», відбулись за підтримки співробітників підприємства. Були прийняті рішення  про припинення повноважень захопленої рейдерами «нової» Наглядової Ради та про прийняття нової редакції Статуту Товариства.

Юристами ПАТ «Київпроекту» зараз успішно проводяться заходи задля доведення законності цих рішень переважної більшості  власників акцій ПАТ «Київпроект».
Найбільше обурення  акціонерів, діючого керівництва та трудового колективу ПАТ «Київпроект» викликає той факт, що рейдери останнім часом не тільки блокують нормальну роботу підприємства, а ще й користуючись перебігом виборчої кампанії в Україні,  намагаються розповсюдити неправдиву інформацію відносно представників Уряду, щоб ввести громадськість в оману. Зрозуміло, що корумпованим рейдерам «часів Януковича», зовсім не довподоби підтримка законності з боку діючих можновладців, які дійсно втілюють обіцянки дані народу України на Майдані.

«Щоб припинити тиск та будь-які спекуляції навколо Київпроекту,  ми готові надати відповідні документи  представникам  ЗМІ, що бажають провести незалежне журналістське розслідування . Результати масштабного аудиту будуть  оприлюднені під час великої звітної конференції, яку заплановано допроведення вже найближчим часом. Ми  відкриті до співпраці!  Нам немає чого приховувати і тому ми готові звітувати про нашу роботу! Ми впевнені, що в оновленій Україні закон завжди перемагає! » -  підсумував  Директор ПАТ «Київпроект» Ярослав Підгайний.
В  ПАТ «Київпроект» завершується останній етап комплексної аудиторської перевірки  за участю незалежних фахівців  міжнародних аудиторських груп.
Про це йдеться у зверненні,  опублікованому  на  офіційному сайті підприємства, де акціонери та керівництво ПАТ «Київпроект»  заявили про наміри незабаром оприлюднити результати  аудиторської перевірки, подякували українським урядовцям за підтримку  та закликали припинити спекуляції навколо підприємства.

ПАТ "Київпроект" –  одне з найбільших інженерно-проектних підприємств житлово-комунального профілю України, яке  вже  кілька разів намагались захопити рейдери «часів Януковича». В результаті таких зухвалих дій, акціонери несли матеріальні  та моральні збитки, держава не отримувала  податків в бюджет,  а  стратегічно важливе  підприємство  України  опинилося  на межі повного знищення.

За часів старої влади,  «рейдери Януковича»,  використовуючи корумповані схеми,  тиск  на суд та залякування членів наглядової ради ПАТ «Київпроект», отримали контроль над підприємством .   Було призначено  «підконтрольного» голову правління, який тільки на папері був керівником, але ніколи не працював на підприємстві та не мав  жодного стосунку ані до будівництва, ані до архітектури, ані до проектування.

Під час захоплення підприємства за влади Януковича , рейдери здавали  в оренду  приміщення в будівлі Київпроекту , здійснювали  планомірний обман орендарів, а всі отримані від незаконної діяльності кошти переводили  на підставні фірми. Крім того,  загарбники намагались розпродати все  майно, привласнити гроші з рахунків, а також вивезти  документи, в числі яких безцінний секретний проектний архів,  що належить та контролюється СБУ.

Близько року  тривала боротьба з рейдерами . Акціонери  та члени Наглядової Ради Київпроекту пройшли  всі судові та юридичні  інстанції, але тільки завдяки Революції Гідності та тим змінам, що вона принесла всьому українському суспільству,  справедливість вдалося відновити. Судді,  на яких більше не тиснули «згори»,  винесли рішення , яке дозволило  акціонерам  реалізувати законні права.

Після перемоги Майдану, в березні поточного року,  вдалося провести загальні збори учасників ТОВ «Компанія з управління активами «Інтер Кепітал Груп» і відновити повноваження представника в Наглядовій Раді Київпроекту. До того ж,  вдалось  відновити легітимного представника від ЗАТ «Страхова компанія «Рокада» і до виконання своїх обов'язків приступили члени Наглядової Ради Марченко і Мануйленко, яких до цього залякували кримінальним переслідуванням.

1 квітня 2014 року Дарницький районний  суд  м. Києва  виніс рішення про відновлення на посаді Голови Правління  ПАТ «Київпроект»,  незаконно звільненого у вересні 2013 року Ярослава Підгайного. І  вже 15 травня  цього ж року , відбулося легітимне засідання членів Наглядової Ради Київпроекту, на якому були присутні чотири  члени з п’яти. В  рамках виконання рішення столичного Дарницького суду та  за результатами Зборів,  більшістю голосів було підтверджено відновлення на посаді Ярослава Підгайного. Про це були внесені відповідні зміни в державний  реєстр  юридичних осіб .

Всупереч закону,  рейдери  продовжували блокувати роботу ПАТ «Київпроект»:  агресивно налаштовані невідомі особи погрожували  фізичною розправою акціонерам та  заважали легітимному керівництву  навіть наблизитись до будівлі ПАТ «Київпроект». Щоб припинити свавілля та  відновити законний контроль над підприємством, представники  акціонерів ПАТ «Київпроект» 18 червня 2014 року провели прес-конференцію,  під час  якої надали всі необхідні документи та  публічно звернулись  до Президента України Петра Порошенка, Прем’єр міністра України Арсенія Яценюка , Міністра юстиції України Павла Петренка та Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Оновлена українська влада підтримала законні вимоги акціонерів  та стратегічно важливе підприємство почало відновлювати свою роботу.
Голова правління ПАТ «Київпроект»  Ярослав Підгайний  своїм першим кроком на посаді, оголосив ініціативу  щодо проведення  комплексного аудиту, результати якого незабаром будуть доступні не тільки відповідним органам, а й  представлені широкому загалу громадськості.

Завершення аудиту планувалося на кінець вересня 2014 року , але масштаби та  схеми фінансових і корупційних   злочинів, які мали місце під час перебування на посаді нелегітимного керівництва,  виявились  настільки вражаючими,  що робота незалежних аудиторів досі продовжується. Результати аудиту готуються до  оприлюднення і будуть публічно оголошені керівництвом ПАТ «Київпроект» найближчим часом.

Як зазначив Голова Наглядової Ради  ПАТ «Київпроект» Богдан Устименко: «Згідно попередніх результатів перевірки, фахові аудитори виявили  страшні факти зловживання, яким  рейдери намагались надати вигляд відповідності  інтересам підприємства та акціонерівЗокрема,  1260 м.кв. площ (нерухомості), що приносили в місяць близько 400 000 грн. орендних платежів, були "продані" офшорній компанії приблизно за 12800000 грн., при реальній ринковій вартості близько 34 400 000 грн.

Крім того, як відмітив Богдан Устименко, рейдери показали своє справжнє ставлення до ПАТ «Київпроекту» ще й в тому, що  торгова марка, яка існує вже більше 75-ти років і відома всій Україні та за кордоном була просто викрадена.

«Товарний знак ПАТ «Київпроект»  і ВЕСЬ архівний фонд документів були передані новоствореному ТОВ, 80% в якому, належить офшорним компаніям,» - акцентує Б. Устименко -  « при цьому вартість зазначеної інтелектуальної власності була встановлена в розмірі 754 000 грн. , при реальній ринковій вартості близько 37 000 000 грн. Якщо врахувати, що Київпроект - це інститут, основним видом діяльності якого  є проектування і використання зазначених документів, а торгова марка взагалі не має грошової вартості, то стає абсолютно зрозумілою мета діяльності нелегітимного керівництва. Коли  ВСІ дочірні підприємства і ВЕСЬ проектний персонал (інженери, архітектори і т.п.) були оцінені в 20 000 грн. і переведені з підпорядкування Київпроекту  на нову невідому компанію».

«КИЇВПРОЕКТ  і його акціонерів відверто пограбували!» -  наголошує Богдан Устименко, - «Підприємство  ПОЗБАВИЛИ майна і самої МОЖЛИВОСТІ здійснювати основну господарську діяльністьпроектування. Оскільки, без документів, фахівців і торгової марки робити це взагалі неможливо! Наразі, по фактам рейдерського захоплення компанії і подальшого розкрадання її майна,  триває слідство».

На сьогоднішній день юристами ПАТ «Київпроект»,  від імені акціонерів,  оскаржені абсолютно всі угоди, укладені рейдерами. Адвокати наочно показують і доводять суду, що всі дії рейдерів вчинені з грубими порушеннями закону та правил ведення внутрішньої документації товариства. Судом вже винесено не одне справедливе рішення на користь законних акціонерів - ще жодної справи рейдери не виграли.
Керівництво ПАТ «Київпроект» висловлює тверду впевненість , що «найближчим часом всі «грабіжницькі» угоди вдасться скасувати і повернути не тільки вкрадене майно , але і добре ім'я поважного підприємства з давньою історією».

Крім боротьби в  судах, керівництво ПАТ « Київпроект» і його акціонери звернулися до правоохоронних органів. Розслідується кримінальна справа за фактами рейдерського захоплення компанії і подальшого розкрадання її майна.

На сьогоднішній день, на жаль,  ПАТ «Київпроект» досі не може працювати «на повну потужність». Незважаючи на програш по справах у судах та на відкриті кримінальні справи, як остання і безпідставна надія рейдерів  виглядає їхня спроба повернути ПАТ «Киїпроект» «за будь-яку» ціну.
Саме так можна назвати спробу акціонера «Сталькон-М», у власності якого є аж ціла ОДНА акція «Київпроекту», спочатку силою, за підтримки «активістів» у балаклавах та камуфляжі, 1 серпня 2014 року призначити нового Голову Правління ПАТ «Київпроект» нікому невідомого О. Хомича, а згодом 6 серпня намагатися «зірвати» загальні збори акціонерів ПАТ «Київпроект», фізично перешкоджаючи зборам законних власників.
Попри всі перешкоди рейдерів, збори акціонерів – законних власників  понад 86% акцій «Київпроекту», відбулись за підтримки співробітників підприємства. Були прийняті рішення  про припинення повноважень захопленої рейдерами «нової» Наглядової Ради та про прийняття нової редакції Статуту Товариства.

Юристами ПАТ «Київпроекту» зараз успішно проводяться заходи задля доведення законності цих рішень переважної більшості  власників акцій ПАТ «Київпроект».

Найбільше обурення  акціонерів, діючого керівництва та трудового колективу ПАТ «Київпроект» викликає той факт, що рейдери останнім часом не тільки блокують нормальну роботу підприємства, а ще й користуючись перебігом виборчої кампанії в Україні,  намагаються розповсюдити неправдиву інформацію відносно представників Уряду, щоб ввести громадськість в оману. Зрозуміло, що корумпованим рейдерам «часів Януковича», зовсім не довподоби підтримка законності з боку діючих можновладців, які дійсно втілюють обіцянки дані народу України на Майдані.

«Щоб припинити тиск та будь-які спекуляції навколо Київпроекту,  ми готові надати відповідні документи  представникам  ЗМІ, що бажають провести незалежне журналістське розслідування . Результати масштабного аудиту будуть  оприлюднені під час великої звітної конференції, яку заплановано до проведення вже найближчим часом. Ми  відкриті до співпраці!  Нам немає чого приховувати і тому ми готові звітувати про нашу роботу! Ми впевнені, що в оновленій Україні закон завжди перемагає! » -  підсумував  Директор ПАТ «Київпроект» Ярослав Підгайний.

 

9 жовтня 2014